Sommarläger 2021
Vi har ett sommarläger i år, vecka 24 både för helt nya seglare och de med lite erfarenhet att bygga vidare på. Vi satsar på hög ledartäthet för att alla skall kunna segla även om vädret inte är helt optimalt. Kostnad 2000 kr för 5 dagar måndag-fredag, lägre avgift om du har en egen optimistjolle i godkänt skick.
Dessutom tillkommer Medlemskap i SiBK. Medlemsavgift i Sigtuna båtklubb är obligatoriskt för alla. Det ingår även en försäkring i medlemsavgiften som alla som skall vara med i vår verksamhet måste ha.

Förra året hade vi fler anmälningar än vi kunde ta emot och vi räknar med att kunna ge besked till de som fått en plats senast 24/4.

Vi har anordnat sommarkurser i mer än två decennier, och vi är SSF-certifierade! Detta betyder att vi nu följer Svenska seglarförbundets utbildningsplan för alla våra kurser. Våra ledare har utbildats enligt SSFs riktlinjer och vi följer samma kursplan som de flesta av Sveriges båtklubbar använder för sina seglarläger. Har man klarat en SSF-kurs på annan ort, kan seglaren fortsätta sitt seglande i Sigtuna, med samma förutsättningar som de andra seglarna.

Segling är kul och med bättre förutsättningar blir seglingen ännu roligare. Vi ser fram emot att få träffa dig kommande säsong!

Nybörjarkurs
Krav: Minst 8 år, Simkunnig 200 meter
Det här lägret passar dig som aldrig har seglat tidigare eller kanske har provat på att segla. Vi lär oss grunderna, båtens delar, de olika segelsätten och sjövett.
Genom lekar på vatten och land, kapsejsningsövningar och att segla enklare banor bekantar vi oss med optimistjollen och skaffar oss sjövana. Efter avklarad vecka har vi avslutning där nära och kära får möjlighet att se vad vi har lärt oss. Målet för veckan är att seglaren klarar sig själv på vattnet och öppnar möjligheten att gå
fortsättningskursen, för ännu mer utveckling. På dessa läger jobbar vi och lär oss mycket, och framförallt har vi väldigt roligt.

Fortsättningskurs
(nya fortsättare som var nybörjare förra året) Krav: Minst 8 år, Simkunnig 200 meter, genomfört nybörjarkurs tidigare Nybörjarkursen täcker grunderna inom segling, och man kan alltid utvecklas och tekniker kan finputsas. Våra duktiga ledare ser till att alla får en utmaning att jobba med. Vad sägs om att lära sig att segla snabbt på banan och kunna göra snygga och snabba slag? Vi som är med på detta läger seglar i alla väder och har god motivation. På detta läger får seglarna testa på tävlingsbanor.
Teorilektioner ingår också, t.ex. väjningsregler, säkerhet på vatten, trim av båtar och segel. Efter det här lägret är du säker på båtens alla delar, behärskar alla segelsätt och har god sjövana. Målet är att ha lika roligt som under nybörjarkursen, och att bli en bättre seglare.
Efter genomfört läger finns möjligheten att delta i och låna båt (i mån av tillgång) på jolleklubbens veckoträningar under sensommar och höst. Separat schema och avgift publiceras senare.

Fortsättningsseglare som har gått minst en fortsättningsvecka kommer att ha sin lägervecka 27 jun-01 jul, anmälan och information hanteras separat via mail.

Båtar
Under seglarlägren använder vi oss av den klassiska optimistjollen. Den som har god erfarenhet av segling kan gå vidare och prova Laser. Där finns inga lägerveckor, man kan göra det i samband med våra vanliga träningar, kontakta oss för mer information.

Våra ledare
Våra ledare består av ungdomar mellan 15 och 20 år. De flesta har varit ledare i flera år och har genomgått ledarutbildning hos Svenska seglarförbundet. Vi har genom åren fått mycket positiv kritik och stor uppskattning från både barn och föräldrar. Som backup till våra ledare finns alltid en vuxen tillgänglig som med kort
varsel kan ansluta till lägret.

Huvudinstruktör
Amanda Wieland (6 års erfarenhet, certifierad grön tränare samt ansvarig instruktör från SSF)

Viktigt att tänka på
Vissa barn kan tycka det är ”läskigt” att vara i en liten båt på ”öppet” vatten och alla barn är inte mogna för eller uppskattar segling och vattenlekar. Våra ledare är duktiga på att hantera dessa situationer men vi kan givetvis inte garantera att vi kan få alla barn att gilla segling. Anhöriga får möjlighet att ta del av vad de lärt sig
på avslutningsdagen, för övrigt är det ledarna som tar hand om barnen. Om ni har synpunkter på verksamheten eller på hur våra ledare agerar ber vi er ta kontakt med den vuxenansvarig som finns tillgänglig för just ert läger. Namn och telefonnummer till vuxenansvarig får ni vid första dagens upprop.

Utrustning att ha med på lägret
● Flytväst utan krage (av säkerhetsskäl)
● Minst 2 par skor
● Regnkläder/bra jacka
● 2-3 ombyten
● Badkläder+handduk
● Lunch och vattenflaska
● Solkräm
OBS! Ingen micromat o dyl. som måste värmas

Avgiften är 100 kr för junior upp till 19 år. Medlemsavgift för hel familj är 250 kr.
Avgiften skall betalas in på BG: 5622-7382 Sigtuna Båtklubb.
Ni som skall gå seglarläger kommer att få inbetalningsinfo via e-mail för både kurs och medlemsavgift.