Resa i drottning Katarina Jagellonicas fotspår går via Sigtuna

Det blir 450 år nu i sommar sedan drottning Katarina Jagellonica kröntes till Sveriges drottning i Uppsala domkyrka, även hennes make Johan III kröntes då. Kungaparet reste från Stockholm till Uppsala, sjövägen på Mälaren. Kröningsjubileet vill jag uppmärksamma och därför gör jag denna unika och historiska båtfärd. Tanken är att vi ska åka precis samma väg som Katarina Jagellonica gjorde sommaren 1569.

Båten som vi ska åka med är medeltidsskeppet Blanka och är en kopia av en båt från 1300-talet.

Söndagen 2 juni går båten från Stockholm klockan 11.00 från Stadshuset

Båten kommer till Sigtuna klockan 18.00 den 2 juni.
I Sigtuna tänkte båten stanna och även övernatta, vi som åker på båten ska övernatta på båten, så därför tänkte vi att vi skulle göra någon ceremoni vid hamnen i Sigtuna dit allmänheten kunde få komma, ställa frågor om båten , ställa frågor om drottningen och hennes färd, och så vidare.
Nästa morgon, måndagen 3 juni klockan 9.00 åker båten vidare till Flottsund ( Uppsala). Där i Flottsund står båten cirka 1,5 timme och sedan återvänder den tillbaka till Stockholm.

Det här blir en historisk och unik båtfärd, som kommer att locka till sig uppmärksamhet och blir något säreget. Jag kommer ha på mig drottning Katarina Jagellonicas klänning som jag själv har sytt under resan. Det är en renässansdräkt från 1560-talet, en tjusig drottningklänning.

Allt är inte helt spikat än och vi är fortfarande i planeringsfasen.

http://www.blankaskeppslag.se