Sigtuna
Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa avlagringen ”Svarta jorden” har klarlagt stadens uppkomst till omkring år 980.

Runt år 970 stod kung Erik Segersäll och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Han var en modern nordisk kung, som ville skapa ett rike som liknade de europeiska kungadömen han hört talas om.

Han visste hur en stad skulle anläggas. Det var med den nya kristna kyrkan han skulle samarbeta för att nå sina mål. Målet var ett bilda att rike med en kung och en gud. Han skulle vara den kungen och kyrkans överhuvud – gudsman i det nya riket. För stormännen och bönderna i omgivningarna var det mycket som var nytt – en kristen stad! Skulle man vara med eller ställa sig utanför?

Makt och handelscentrum
Erik visste hur han skulle skapa lojalitetsband. Genom att skänka tomter i den nya staden knöt han alla viktiga personer till sig. Med gatan i centrum skapade han ett makt- och handelscentrum med internationell prägel. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa ”svarta jorden” visar tomternas storlek och stadens plan. Och det är tydligt – än idag finns den ursprungliga stadsplanen i stort sett bevarad. Sigtuna stad är ungefär lika stor nu som då, vilket gör den unik i Sverige.

Kosmopoliter
Redan från början fanns här ett myller av språk, kulturer och influenser. Runt år 1000 bodde ca 1000 personer (i staden). Arkeologiska fynd visar på handel med exotiska varor från Bysans, Ryssland, Polen och Ukraina (amforor från Svarta Havsregionen och bysantinska glaskärl). Allt tyder på att här fanns många internationella permanent boende invånare som bidrog med sin kunskap, hantverksskicklighet och sina kontakter.

Första helgonet
Sigtuna bär på många historier. En av dem är Olof Skötkonungs dotter Ingegerds öde. Svenska Ingegerd Olofsdotter kom att bli en mäktig kvinna genom sitt äktenskap med fursten Jaroslav. Som storfurstinna i Kiev stod Ingegerd i spetsen då det forna ryska riket upplevde sin första storhetstid.

Som andlig gestalt lever Ingegerd fortfarande inte bara i Ryssland, utan också i Sverige som ortodoxt helgon, Sankta Anna.

Dagens Sigtuna
Idag har Sigtuna stad givit namn till hela kommunen som också omfamnar Arlanda, Märsta och Rosersberg. Längs med Erik Segersälls huvudgata, Stora gatan, ligger idag pittoreska trähus med butiker, restauranger och kaféer. Året runt kommer besökare från när och fjärran och promenerar i hans fotspår, på Sveriges första gågata. Precis som för tusen år sedan.

Läs mer om Sigtuna på destinationsigtuna.se